Wednesday, August 12, 2009

merindui syurga

rindu

Bila tengok gambar ni rasa rindu pula kat masjid Taman Ilmu dan Budi.
Walaupun dah cakap kat Alak 'kalau nak buat masters, buatla kat tempat lain.."

I don't think I have an innate sense of belonging to the place I used to study, maybe I used to change schools when I was lot younger.
Bagi saya, setiap tempat ada baik, ada buruknya.

Tapi tipulah kalau kata tak terusik perasaan bila tengok masjid di Taman Ilmu dan Budi.

Rasa rindu perasaan lelah yang terubat dengan aman Masjid setelah sepanjang hari belajar.
Sisters disekeliling berbual dan berkenalan, membaca quran dan berusrah. Jemaah berkejaran untuk merapatkan saf. Dan syarah agama yang tidak putus-putus didengar mengubat hati yang kosong.

Mungkin sebelum berlepas ke India, nanti nak jenguk masjid ini tempat saya belajar selama 4 tahun.

Maryam, teman ye?

8 comments:

Mawarnafastari 12 August 2009 at 13:37:00 GMT+8  

yep, saya pun rindu masjid itu!

Nafastari 12 August 2009 at 13:56:00 GMT+8  

Saya pun!
Kalau berkunjung sampaikan salam saya pada seluruh taman dan isinya.

Caffeine Addict 12 August 2009 at 22:00:00 GMT+8  

Tersangat lah rindu, lebih2 lagi bila sekarang cuma dapat bersolat di sudut ruang kecil yang ditampal dengan label musolla.
Alhamdulillah lah juga masih ada ruang selesa nak beribadat, but still, rindu kat uia, terutamanya bila ramadhan semakin hampir!!!

mr K 13 August 2009 at 11:50:00 GMT+8  

pernah solat kat sini jugak.. ada la 3-4 kali.. sejuk! best!

AALAA' 13 August 2009 at 15:55:00 GMT+8  

masjid tu sgt222 strategik kat tgh2!! dah penat duduk library (ok admittedly sgt jarang) tapi bile dapat masuk masjid n baring2 (hehehe) smentara nak tunggu tutorial time, sangatlah feel heavenly :) tgk org sekeliling baca quran etc. sgt menenteramkan jiwa .

(note to self: ok kalo sendiri pun baca quran akan lebih tenteram kot alak :p)

amicus curiae 13 August 2009 at 16:18:00 GMT+8  

Aini dan J tulah, rasa macam masuk zon lain bila berada dalam uia.tp tulah,cabaran bila habis belajar, mmg lain.

wan yam yaaaaay! nak menyibuk2,tp bila la boleh gi...

ayu alah ayu,sedangkan tempat jatuh lagi dikenang,apatah lagi tempat kau jadi kiasu :P mesti kau pun akan miss NUS when you're done with it..

mr ktulah..sangat terbuka masjid tuh boleh guling2.

alakaku rasa kan, kalau orang nak buat campus, boleh la tiru uia...masjid within walking distance..sangat2 central pulak tuh.

note to self: sangat betul tu alak.dquuuuq!

shera 14 August 2009 at 13:54:00 GMT+8  

afzannn aku pun leh teman kamu juga~*

ehh wait..betul lah..lagi dekat ramadhan, lagi rinduuuuu kat tmn ilmu dan budi kan?

saya kira anda dah ada 'sense of belonging' now :)

take care af..ehh bila nak minum kopi ni?

Post a Comment

Say something worth your salt

toi plus moi =)

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP