Thursday, July 09, 2009

Kenapa Orang Melayu tak pandai English

Saya yang terlewatkan isu ni.

Tapi jangan pandang sepi pendapat saya ni, walaupun saya bukan (belum?) lagi menjadi ahli akademik, ahli sastera dan atau ahli negara. Saya fikir, bukan sebab majoriti matapelajaran duniawi dalam Bahasa Melayu, sebab tu bangsa kita mundur dan tak pandai berbahasa English.

Eleh. Jangan sebab politik kita jadikan generasi akan datang bahan ujikaji.

Tapi saya rasa kebanyakan kita yang boleh tahan terer berbahasa English akan mengakui, pembelajaran di luar sekolah yang membuatkan kita pandai cakap English sampai berabuk.
Pelik, tapi benar.

My Two Cents:
Antara sebab kenapa orang kita tak pandai-pandai English, saya rasalah:

Malas baca buku English/ budaya malas cari ilmu
-Kenapa malas? banyak sangat hiburan yang jauh lebih mudah dari buku
-maaf, di negara kita budaya ilmu ni tak segah konsert jum heboh.
-buku mahal dan terkadang dilihat sebagai budaya 'elitist' (teringat IKD haha)
- jangankan wikipedia, rata-rata budak2 sekolah buka internet bukan cari ilmu, tapi kemaskini facebook dsb.

Contoh melalui tauladan
-dulu zaman mak ayah kita yang ada English Medium, cikgu-cikgu yang menagajar bahasa atau dalam bahasa English, adalah Curby trained (eh betulke macam tu ejaannya Mak?)
-kesian cikgu-cikgu kita sekarang, dah la takde training curby tu, diharap pulak mengajar dalam bahasa English padahal masa kat maktab tak pulak kan?

Orang yang cadangkan PPSMI ni tak fikirke kondisi sosial kita yang banyak mempengaruhi taraf pendidikan kita? Bukan bahasa.

15 comments:

OrangGilak 10 July 2009 at 00:04:00 GMT+8  

betul betul betul (sambil tiru suara upin & ipin dan pandang af dengan muka comel)

Kema Azeman 10 July 2009 at 00:44:00 GMT+8  

EXACTLY.

its all in d ENTIRE english teaching system. huh.

Hazwani 10 July 2009 at 06:38:00 GMT+8  

but i think the problem is with the teachers la kak. They are paid extra just to teach english tp maseh ade yang amik kesempatan, tak mengajar pon dalam kelas.some even tipu kupon tusyen which the gov has agreed to pay them extra. so double extra kan...Makan gaji jer and makan duet haram.

and unfortunately, most of these teachers are in the rural areas, where education itself needs a brand new perspective

Anonymous,  10 July 2009 at 07:20:00 GMT+8  

it shouldbe: KIRBY

Anonymous,  10 July 2009 at 09:47:00 GMT+8  

tak payah la bgi komen pasal minoriti cikgu yang teruk...

byk lagi cikgu2 yang bagus, mengajar penuh semangat dan ikhlas dan sememangnya mangsa keadaan...
lagi2 cikgu yang kene blame!
Benci tau!

-joe-
(anak cikgu okeh!!)

amicus curiae 10 July 2009 at 09:52:00 GMT+8  

puspa, sudah2 la tu gaya comel. hahahah


nuyu and hazwani...both of u are in the same field...future english teacher,perhaps the burden is heavier now that u know..


anonymous: thanks..kenapa rasa macam anon ini adalah mak? hahahhaah

amicus curiae 10 July 2009 at 09:57:00 GMT+8  

er.

aku tak kutuk pun minoriti cikgu.

aku cuma cakap, dulu persiapan cikgu english dilengkapkan dengan kirby training.

ni mesti kes tak baca betul2.

fyi, my two brothers are teachers too.walaupun bukan english teachers macam my two girls nuyu and wani, tapi dorg kene juga bahang isu ni jugak.

Farzeera 10 July 2009 at 12:28:00 GMT+8  

i sangat suka entry ni, af.

Hazwani 10 July 2009 at 12:57:00 GMT+8  

oh. sorry. (gelabah da orang marah)

It's nothing personal, tapi that's just my opinion.Definitely not trying to pass the buck and blame the teachers but I think it should have something to do with them.

No doubt that there is a small number of teachers yang slacked off, tp because of this small number la banyak juge la students who are demotivated to learn english.

amicus curiae 10 July 2009 at 13:13:00 GMT+8  

joe,

dalam isu ni saya tak nampak pun guru dipersalahkan. saya cuma tekankan bahawa ianya tanggungjawab kerajaan dan Kementerian pendidikan yang kena buat sesuatu untuk menyiapkan guru2.

wani. alah, apa yg u cakap bukannnya salah,its ur personal view.bukannya tuduh cikgu2 semua in general teruk,tapi memandangkan impak kepada murid2 tu lebih besar,jadi pendapat tu kene jugak terima.

fara emir-- whyyy?

Danny Vengeance 10 July 2009 at 15:03:00 GMT+8  

yeah saye sebagai bakal cekgu kimia+fizik+math saya sangat setuju dengan pendapat anda, walaupon sebelum ini saya tidak bersetuju..

lihat lah negare yang maju seperti jerman, rusia, jepon, dan lain2, mereka menggunakan bahase ibunda mereka sendiri didalam penyelidikan sains.. kita pula sebok2 amik bahase penjajah kita, sama seperti indonesia, vietnam, mexico sampai bila2 pon tak maju lagi..

amicus curiae 10 July 2009 at 15:30:00 GMT+8  

pro-ppsmi cakap:

"its a sad day when the minister announced to teach sc n m3 in BM starting 2012, its a step BACKWARDS for the nation"

adakah berbahasa melayu ni ketinggalan zaman?

eh fariz, apa maksud fariz 'walaupun sebelum ini saya tak bersetuju?"

Danny Vengeance 10 July 2009 at 17:48:00 GMT+8  

tak de lah.. dulu yiz ingatkan kalau kita belajar sains dalam bahase omputih kite boleh jadi maju sket.

tapi sebenarnye bahase kita lagi bagus dari bahase omputih, kita ada sajak, syair dan pantun.. sejak zaman dulu lagi popular.. jadi lingua francho tuh.. bahase inggeris?

mr K 10 July 2009 at 18:05:00 GMT+8  

objective nya nak blajar math n sains, so guna bahasa melayu la.. budak sekolah rendah nk membaca dlm BM pun tak reti lagi, ni nk bljr math in english..

dah besar nanti boleh adapt punya, tak susah mana pun..

p/s: penah ajar BM utk budak darjah 1..(cikgu jugak)

Post a Comment

Say something worth your salt

toi plus moi =)

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP