Thursday, October 22, 2009

Ooty Snooty

Hari Ketiga - Mysore ke Ooty

Ooty = Toy Train
Initially Ooty (or Udhagamandalam) was not in our initial plan. I saw it on the travel India brochure, and having forgotten the cool weather of Cameron Highlands, I probed the husband about it, and he agreed: Naturally it was something about Men and Trains. Going to Ooty means Toy Trains -something the husband could not say no to.

After a day in Mysore, we traveled 155 miles in a horrendous bus (delayed 2 hours) and ended up from Mysore with a backsore. (Haha cubaan menjadi kelakar). And there must be something about hilltop resort and honeymooners, because we were harassed by a couple seating behind us with immense volume of PDA. Sangat geli. Siap ada bunyi slurp slurp- serious la Get A Room!

Terkandas
Dan kami sebenarnya rancang untuk tinggal di Ooty selama semalam sahaja, sebab utama kami datang pun sebab nak naik Toy Train di Ooty. Tapi malangnya tiket keretapi sold out -yang ada cuma hari lusa: malang sebab kami berdua (terutama Khalis) tidak tahan sejuk dan cuaca di Ooty mencecah suhu 0 degrees pada waktu malam. Rupa-rupanya susah nak dapat tiket Toy Train on the spot, sebabnya nanti aku terangkan.

Agak kelam kabut bila tak dapat tiket keretapi pada hari yang dirancang: ini bermakna sedikit rancangan perjalanan terpaksa diubah tanpa merubah tiket akhir pulang ke Manipal. Susah, tapi we learnt a valuable lesson: backpacking kena sangat sangat fleksibel (sebab tak semua yang kita rancang menjadi i.e bas lambat, cuaca, mogok dsb) dan kita kena rancang plan B)

3 hari di Ooty
Ooty ni dipanggil Queen of Hill Station, dan orang-orang British dulu selalunya berehlah di Ooty sebab cuacanya yang sejuk (siap panggil Ooty Snooty- sebab pemikiran dorang yang pandang rendah usaha mem-british-kan Ooty, padahal dorang punya idea. Tak ke bangang) jadi banyaklah bangunan yang diilhamkan zaman koloni. Tapi sekarang ni dah jadi tarikan pelancong, jadi tak berapa nampak tinggalan British disebabkan dah penuh dengan penduduk India yang sentiasa mencari peluang pekerjaan di mana ada.

1. Pengemis yang tidur di kaki lima - kesian dia, dahla sejuk
2. Sungai di tengah pekan - bukan perkara terbaik di Ooty
3. Khalis seronok dapat sewa motor


1. Pekan Ooty
2. Motor yang tak mahu hidup - kami putus asa
(kotak di bawah ) 3. Hotel yang agak best tapi pasang heater sampai pukul 10 am shj.


Naik bukit
Sebab kami tiba Ooty pada waktu malam, kami mula berjalan keesokan harinya. Mula-mula nak cari motor untuk disewa, jenuh mencari (semuanya mintak lesen, Mr pula tak bawa) akhirnya jumpa kedai tepi jalan. Tapi mungkin ada hikmahnya, motor tu taknak hidup. Jadi kami berjalan kaki sekitar pekan dan naik transpot "kegemaran": Auto.

Pekan Ooty ni kecik je sebenarnya. Comel, dengan satu taman botani gergasi, satu taman ros, satu tasik yang ada taman tema dan ladang teh. Aku tak ingat pernah sampai Cameron Highlands ke tak (memory aku ada Fraser Hill dan feveret budak UIA: Genting je), tapi dapatlah puaskan hati aku. Cuma tak ada ladang strawberry je. Sejuk, dingin, nyaman.

Memang patutlah Ooty ni antara tarikan utama di Selatan India: banyak tarikan pelancong. Cumanya kami rasa 3 hari terlalu lama untuk manusia-manusia yang suka berjalan dan bukan honeymooners yang nak terperap kat bilik je. Hoho.

Aku dan Mr K sempat naik kuda dengan harga yang agak murah. Akhirnya guide jockey mengajar aku untuk memecut laju jauh meninggalkan Mr K: sakit pinggang ok. Sempat juga ke Taman Tema: kami berdua sahaja yang naik Motion Master dengan harga (equivalent) Rm5 seorang yang Genting Highlands caj RM40 seorang.

di Taman Botani (sangat suka!)-kami ada ramai peminat haha.

1. Kuda yang ikut warna baju kami
2. Sahur feveret : peanut butter!
3. Kedai tukang jahit yang sempoi

1. Di kilang teh tertinggi di Selatan India. Bau teh yang manis!
2. Ke atas puncak Ooty di Doddabetta: musim kabus tak nampak apa.
3. Buruh wanita membina jalan: dah jadi satu kebiasaan.

Rose garden

1. Pasangan ibu anak yang menjual garland di tepi jalan
2. Mr K gembira sebab banyak bunga rose hampir dengan namanya : Chalis Gold, Amalia
3. Aku cuma ada bunga ros yang keding yang dinamakan Meiavf (bagi can la. ada jugak bunyi Af)

UNESCO World Heritage Mountain Railway - Ooty To Mettupulayam
Akhirnya selepas 3 hari bersenang lenang di Ooty, hari yang ditunggu tiba untuk kami naik keretapi. Sangat seronok! Dari stesen Ooty kami akan ke Mettupulayam, untuk destinasi kami seterusnya ke negeri Kerala.

Apa yang istimewanya dengan Toy Train sehingga tiket mudah sold out ialah (1) keretapi ni bukan keretapi biasa, tapi ianya keretapi antik yang mula diguna pada awal 1908, di atas landasan dibina untuk menghubungkan ladang-ladang teh yang pada suatu masa dulu sehingga kini merupakan komoditi penting (2) perjalanan turun ke bawah bukit yang menakjubkan- bayangkan naik keretapi atas awan (3) permandangan terindah sepanjang jalan (oh dengan sikit tip: beli tiket kelas pertama dan cuba mintak untuk duduk di belah kiri) Tak percaya, tengok sendiri:

1. Ni rupa kepala Toy train - nasib baik kami dapat beli tiket kelas pertama
2. Baju di sidai atas tanah -kalau Mak nampak mesti dia marah
3. Ladang Teh - makcik pekerja Ladang Teh yang sempat melambai kami

1. Rumah memang di cat warna warni
2. Pekan Ooty di bawah
3. Salah satu tanda Tandas di stesen - Khalis tak puas hati kenapa ada misai

1. Rupa dalam koc - memang romantik
2. Tiba di Wellington hehe

Seterusnya Mettupulayam- Coimbatoire- Ernakulam- Fort Kochin

Selamat tinggal negeri Tamil Nadu!

20 comments:

munirah 22 October 2009 at 17:23:00 GMT+8  

Cantiknya!!!MasyaAllah!!tenganga k mulut aku tgk..hahaha rindu af..isk

shueyluweyduwey 22 October 2009 at 17:28:00 GMT+8  

serious af.consider making a journal.lawa la all the gambar!macam terasa travel bersama afzan dan khalis.best best.

Mr. K,  22 October 2009 at 19:44:00 GMT+8  

motor tu takde minyak.. tuan sewa kedekut!

mana ada jauh di belakang masa naik kuda tu.. abg jg syg dari blkg.. :P

bab toilet tu.. bukan sbb nape ada misai.. tapi sbb dorg lukis muka org.. (setiap station lain muka yg dorg lukis) haha

Anonymous,  22 October 2009 at 20:13:00 GMT+8  

bongok la kakaf ni, rindu..

mula2 tengok gambar yang ada banyak tempe tu kan, tak perasan ada tempe dari malaysia.
ngeh.ngeh.ngeh

nak pergi jugak ooooty sebab nama macam etyyyy.
kata oooty tu comel.macam ettyyyyy

bawaklaa et sekali...
=(

amicus curiae 22 October 2009 at 20:48:00 GMT+8  

twinnie: ala datangla sini, i bawak jalan2 k

muna: muna, hang ke tuh?Ya Allah rindunya kat muna...thanks dear :)

shuey: thanks shue..its a small work, tapi kalaulah satu hari ada, aku mesti letak nama kau kat thanks page :)

mr k: tu ah, syg tak amek signage toilet tu semua-kalau tak mesti boleh buat collection..pastu boleh buat montaj,frame..(dah mula mengarut.abaikan)

etty etty la yg bongok..hyper semaca.rindu sob sob.

haha tak sangka ada jugak yg boleh perasan tempe malaysia! etty datang sini kakaf bawak gi ooty etty.Keroro mesti suka tempat2 lembab sejuk2 nih.

~salwaredzuan~ 22 October 2009 at 23:12:00 GMT+8  

be, serious laa jeles,...best gila ko dapat g tempat2 cm nih wehhhh aku nk jugakkkkkkkkkkkkkkk

~salwaredzuan~ 22 October 2009 at 23:12:00 GMT+8  
This comment has been removed by a blog administrator.
Kauthar,  23 October 2009 at 04:48:00 GMT+8  

Xsangka india is this fun!!! Padanlah kakak saya asyik nak gi travel india ajer. huhu~
(Nampak kelemahan pengetahuan am di situ yer)

munirah 23 October 2009 at 09:26:00 GMT+8  

Iye..aku la af..puan muna.hahaha
hmm,jalan puas2 tau af!nanti dah ada baby,susah sket..:p jelesnya!me n syed had planned to do backpacking since b4 we were married lagi..tapi takdak rezeki lagi..huhuhu now,backpacking,tapi takat dukung baby zahra la!:D u take care k?kirim salam khalis!

eine junge Deustche 23 October 2009 at 10:05:00 GMT+8  

af, one curiosity sejak dulu...

gi backpacking bila baju bersih dah abes camna? do u send them to a laundry where u stop ke beli baju baru (which is senseless lah cos akhirnya balik bawak 10 luggages)?

amicus curiae 23 October 2009 at 12:10:00 GMT+8  

Emon:
best tu memang best, tapi ada jugak yang peritnya..aku balik trip tu sakit belakang..ntah berapa kilo tulang 4 keratku pikul.

koca:
aikk..heheh, dah tak guna anonymous? nak gi india sebab nak travel satu hal,tapi sebab ada love+light of my life di sanaaa..esheh..

muna:
Muna!!! yay..lamanya tak borak, kalau dulu boleh harass muna kat office :( tulah,hari tu me n mr k ada jugak discuss nak travel ceni lagi bila dah tua,sebab mcm susah sikit kalau dah kerja n start ada family..tapi takpe, we cross the bridge when we get there.Thanks for dropping by dear :) muna taknak start blog? :P

nad:
Ntahla..tak pernah pulak tak cukup baju bersih.Tapi rule of the thumb for me is,toksah bawak banyak2.Ktorg recycle baju, takde siapa perasan pun. :P

Mcm tempat sejuk, tak payah tukaq baju banyak sebab susah nak kering.Kalau tempat kering pulak, basuh baju je. Kalau for a week stay, usu. bawak baju untuk 3 hari, n 1 pair for the night, n 1 emergency pair.

Aku yg bawak sikit je baju pun beg dah besar gila.Tapi aku suka pack barang2, i think thats part of the fun in backpacking.

vinesh 24 October 2009 at 21:37:00 GMT+8  

Your blog is very nice... i like your blog ....
Madurai Hotels, Pollachi Hotels

hanaa (: 25 October 2009 at 22:56:00 GMT+8  

may i just say, i loveee you blog layout.haha :))

munirah 27 October 2009 at 08:59:00 GMT+8  

hmm,the intention is there la to start a blog,tapi mcm takut..hehehe take care af af!enjoy ur time there!:)

Zackyun 27 October 2009 at 23:19:00 GMT+8  

aff,

how dare u make me feel want to marry with a rich backpacking traveller...

hehe

miss uuuuu..

Mawarnafastari 30 October 2009 at 13:00:00 GMT+8  

bestnye dapat jalan2, kat sini pun byk tempat menarik, tapi kami tak berani nak jalan2 sbb keadaan tak selamat.. huhu.. pity us uh? hope sgt dpt menjelajah pakistan ni, tapi apa bole buat, safety 1st!

brapa lama kat sana? kami nak dtg melawat lah!:p
sana tak bahaya mcm sini kan? :)

farhati 15 November 2009 at 08:21:00 GMT+8  

af, u showed us a different side of india. menarikkk cantikk tertarikk! eyt.. kau makin kurus laa! bukan jadik housewife happy dan byk makan ke? hehh!

amicus curiae 24 November 2009 at 18:54:00 GMT+8  

hanaa:
well, its just a pre-designed template, but thanks :)

muna:
i'll be waiting for it :D let me know ye dear..

yah:
u don't need husband kaya..u only need good planning. or a husband who is a good planner. hahaha

atie:
Incredible india, atie..ada yg busuk, ada yang indah..oh masa gi jalan2 ni ktorg tgh puasa,skrg ni aku gemuk sikit kot..hahaha.

Anonymous,  10 December 2010 at 09:35:00 GMT+8  

Besar, saya menemukan apa yang saya 'lookin telah berlangsung selama

Post a Comment

Say something worth your salt

toi plus moi =)

  © Blogger template AutumnFall by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP